arkadaşlar su kaplumbağasıın bilgilerini burdan öğrenebilirsiniz...
Kırmızı yanak su kaplumbağaları, gözlerinin arkasındaki geniş kırmızı bir çizgiden isimlerini almış Teksas/Amerika kökenli kaplumbağalardır. Saatlerce kayalarda güneşlenmeyi seven bu kaplumbağaların yaşlı olanları su yosunuyla kaplı bir kabuğa sahiptirler. Eğer güneşlenecek yeteri kadar alan bulamazlarsa birbirlerinin tepesine çıkarak kuleler oluştururlar.
Soğukkanlıdırlar ve 30 yıldan fazla yaşarlar. Doğada su bitkileri, böcekler ve küçük balıklala beslenen kaplumbağalar, genelde yavaş hareketli sularda yaşarlar. Evcil hayvan olarak bakıldığında çoğunlukla kıvırcık marul, havuç, patates ve diğer bazı yeşil sebzelerle beslenirler. Gençliklerinde etçil olan bu kaplumbağalar, yaşlanmaya başladıklarında otçullaşırlar. Kırmızı yanaklı su kaplumbağaları tükürük üretemedikleri için yemeklerini su içerisinde yemek zorundadırlar. Bu yüzden kuruma alanlarında yemek vermeyin. Bu durumda yiyeceği ısırır ve suya inene kadar yutmadan ağızlarında tutarlar.
Bir kaplumbağanın kabuğu gerçekte, bir araya gelmiş olan derinin ince bir tabakasıyla örtülen kaburgalarından oluşmuştur. Kaburgaların her biri büyüyerek kenarlardaki kabukları oluşturmuştur. Bu, kaplumbağaların kabuğundan fazla büyümesini engeller. Yılın belli dönemlerinde üstteki eski kabuğu atarak kabukta genişleme sağlarlar.
Kavgacı kişiliğine rağmen genelde uyanık ve meraklı olan kırmızı yanak su kaplumbağaları, evcilleştirilebilir ve ona dokunmanızdan hoşlanabilir. Eğer sizin temasınızdan hoşlanmıyorlarsa tıslarlar ve elinizi tekmelerler. Böyle bir durumda en iyisi onu yerine geri koymaktır. Günlük olarak minimum 10-15 dakika ilgilenmek gerekir. Size karşı ilgisini yiyecek istediği zamanlarda en fazla gösterir. Evcil hayvan olarak plastik kaplarda tutulan kaplumbağalar gereken özenden mahrum yaşamaktadırlar. Talep artışı sağlamak için yaygınlaştırılan bu inanış, aslında birkaç 10 yıl ömrü olan bu kaplumbağalara zarar vermektedir. Bu kadar uzun bir ömre sahip evcil hayvanlar hafife alınmaması gereken bir bakıma ihtiyaç duyarlar. Sıcaklık 10 °C nin altına indiğinde kış uykusuna yatarlar ve yemek yemeyi keserler. Ev hayvanı olarak 10 ° C ile 20 °C arasındaki sıcaklıklarda günde 1 kez, 20 °C ile 30 °C arasında günde 2-3 kez beslenmesi idealdir.
İdeal bakım ortamı bir akvaryum veya büyük boyutlu cam kaplar, havuzlardır. Küçük portatif kaplar birkaç haftalığına bebeklere yeterli gelebilir, ama sonrasında kaplumbağayı boyutuna uygun bir yere transfer etmeniz gerekir. Çok iyi yüzücü olan bu kaplumbağalar, günün uzun bir bölümünde nefeslerini tutarak su içerisinde kalabilirler. İlk başlarda kolay yüzemiyor gibi görünsede kısa bir zaman içerisinde hızla iyi yüzmeyi öğrenecektir. Kendisine sağlanan geniş alanların tadını çıkarmada acelecidir.
Genel kural kabuğun 1 inç boyutu için 10 galon sudur. Su üzerinde durabilmelerine ve dinlenebilmelerine olanak sağlayacak bir sistem kurulması gerekir. Kuruma alanında gereken sıcaklığı sağlamak için özel üretilmiş lambalardan kullanılması tavsiye edilir. Sıcak sudan soğuk bir alana çıkmaları hasta olmalarına neden olabilir. Suyun 75-85 F (°F = 9/5 (°C+32)) sıcaklıklarda tutulması idealdir. Daha soğuk sular kaplumbağaları kış uykusuna yatması için tetikleyebilir. Yapılan düzenlemede genç kaplumbağaların kaya ve taşların arasına sıkışıp boğulmasını engellemek için özen gösterilmesi gerekir. Kuytu alanlara meraklı olan kaplumbağalar, taşların arasına girerek boğulabilmektedirler. Eğer kaplumbağa, su seviyesi artırıldığı zaman boğuluyor gibi görünürse onu hemen oradan alın ve su seviyesini azaltın.
Su temizliği için iyi bir akvaryum filtresi, artan amonyak ve bakteri problemlerini hafifletmeye yardım edebilir. Yetişkin su kaplumbağaları için (yaklaşık 12 inç) 150 galonluk bir tank yeterli olur. ( 1 inç yaklaşık 2,54 cm’dir. 1 galon yaklaşık 3,7 - 4,5 litredir.) Alternatif olarak kaplumbağaları bir çocuk havuzunda tutmayı da deneyebilirsniz. Yaklaşık 8 cm boyutundayken aldığınız bir kaplumbağanın 15-20 cmlik bir boyuta ulaşacağını bilerek bir plan yapmanızda yarar var.